top of page
Kind met een Bear

Geliefd

opvoedondersteuning & speltherapie

Noach, de ark en de regenboog

Bijgewerkt op: 4 sep. 2023

Trouw... Ik probeer het wel, maar ik ben er niet zo goed in: in trouw- zijn. Ik zeg dingen toe, beloof dingen en vergeet het vervolgens of het komt toch niet zo goed uit, dus beloof ik het voor later. Gelukkig is God niet zo. Hij geeft Zijn belofte en houdt Zich eraan. Hij vergeet het nooit. Hij kiest de regenboog als teken: als Hij de regenboog ziet, denkt Hij aan het verbond met de mensen. Zoals er vroeger een knoop in een zakdoek werd gelegd of nu een kruisje op je hand zetten, om te voorkomen dat je iets vergeet.


Ik denk niet dat God de regenboog nodig heeft om Zijn verbond te onthouden. Hij denkt, wanneer Hij de regenboog ziet, aan Zijn verbond met Noach 'en alle levende wezens'. Dus ook aan jou en mij, aan onze kinderen. En wij mogen, met onze kinderen, aan Hem denken. Aan het verhaal van Noach zoals deze in de Bijbel staat. Aan de God van Noach Die al duizenden jaren Zijn belofte nakomt. Die God Die redding gaf aan Noach, zijn gezin en de dieren en ook onze Redder wil zijn.


(Geloofs)opvoeding met een thema kan helpend zijn. Als opvoeder geeft het handvatten en biedt het structuur en 'een stok achter de deur' om mee bezig te gaan. Vooral als de kinderen de thema's (en activiteiten) gaan verwachten. Daarnaast is het niet een doel op zich. Als je er plezier in hebt (of perfectionistisch bent), kunnen de thema's veel tijd in beslag nemen. Samen ontdekken en samen ervaren zijn heel waardevol. En vergeet niet het voorleven... Dus om even terug te komen op de intro, ik zal komende tijd moeten oefenen met 'trouw zijn'. Want 'belofte' en 'trouw' krijgen hun betekenis in de ervaringen die we opdoen.


Praktijk Geliefd biedt een geloofsbox met het thema 'Noach en de trouw van God'. Inhoud geloofsbox (voor max. 3 kinderen; extra materialen bij te bestellen):

  • Bijbeltekst om te memoriseren

  • Liedtekst om aan te leren en samen te zingen

  • Twee voorwerpen voor de kijktafel

  • Vier uitgewerkte activiteiten, inclusief materialen

  • Handleiding en suggesties voor extra activiteiten

De geloofsbox bestellen? Ga naar www.praktijkgeliefd.nl/geloofsopvoeding


Voor meer ideeën rondom geloofsopvoeding volg Praktijk Geliefd op sociale media kanalen (Facebook en Instagram)

106 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page