top of page
Kind met een Bear

Geliefd

opvoedondersteuning & speltherapie

Lessen (over de God!) van Jona

Bijgewerkt op: 31 okt. 2023

Ondanks dat het boek Jona kort is (vier hoofdstukken), gebeurt er ontzettend veel. Wat was ik verbaasd toen ik een aantal jaar geleden erachter kwam, wat de reden was waarom Jona niet luisterde naar de opdracht van God en op de vlucht ging. Natuurlijk was ik bekend met het verhaal van Jona. Het gedeelte waar ik met de meeste aandacht naar luisterde was zijn tijd op zee: eerst op een schip, later overboord gegooid en met stip het gedeelte waar hij opgeslokt werd door een grote vis. Door deze bijzondere gebeurtenissen bestaat de kans dat de belangrijkste boodschap en de lessen van Jona, naar de achtergrond verdwijnen. Terwijl dat juist zo belangrijk is voor ons...


Jona kreeg de opdracht van God om naar Ninevé te gaan. Daar moest hij vertellen dat God de stad zou straffen voor al hun slechte daden. Ninevé was een grote stad van de vijand. Zodra Jona de opdracht van God krijgt, gaat hij op de vlucht naar Tarsis: zover mogelijk de andere kant op. In Jona 4:2b onderbouwd hij deze keuze: "Want ik wist dat U een genadig en barmhartig God bent, geduldig en rijk aan goedertierenheid, Die berouw heeft over het kwaad". Jona verwachtte dat God de stad Ninevé niet zou straffen wanneer de mensen tot inkeer zouden komen.


Hoewel de tekst moeilijke woorden bevat, is de betekenis zo bijzonder en groot. Het betekent dat God, wat voor slechts we ook gedaan hebben, het wil vergeven als we spijt hebben. Zijn grootste wens is dat mensen in liefde en vrede met Hem, zichzelf en anderen leven. Wil je deze boodschap meegeven in je gezin? Dan kan de geloofsbox over Jona (en de genade & barmhartigheid van God!) hierin ondersteunen. Naast het verwonderen worden er ook lessen geleerd van/ met Jona. Lessen over gehoorzaamheid en getuigen. Jona gehoorzaamt God eerst niet (Jona 1), maar later gehoorzaamt hij wel en gaat alsnog naar Ninevé (Jona 3). Op verschillende momenten getuigt Jona van zijn God. Eerst tegenover de mensen op het schip, later in Ninevé. Wat kan jij vertellen over jouw God?


Wat ook zichtbaar wordt in het boek Jona is de aanwezigheid van God. Nergens kan een mens zich voor Hem verstoppen. Zelfs toen Jona in de vis zat, zag God hem en hoorde hem bidden. Waar we ook zijn, zelfs als niemand ons kan horen of zien, kan God dat wel. Ben je bang voor Hem? Vertel het Hem. Vraag vergeving wanneer er kwaad in je leven is. Hij wil je liever vergeven dan straffen. Mooie lessen voor nu en voor een leven lang.


Praktijk Geliefd biedt verschillende geloofsboxen, waaronder geloofsbox 'Jona'. Inhoud geloofsbox (voor max. 3 kinderen; extra materialen bij te bestellen):

  • Bijbeltekst om te memoriseren

  • Liedtekst om aan te leren en samen te zingen

  • Voorwerp voor de kijktafel

  • Vier uitgewerkte activiteiten, inclusief materialen

  • Handleiding en suggesties voor extra activiteiten

De geloofsbox bestellen? Ga naar www.praktijkgeliefd.nl/geloofsopvoeding Voor meer ideeën rondom geloofsopvoeding volg Praktijk Geliefd op sociale media kanalen (Facebook en Instagram)38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page